Saturday, September 24, 2005

οι φυγάδες του τροπικού

Την Κατρίνα την άντεξα μόλις και μετά βίας.
Αν και κατανάλωνα λίτρα εβιάν απο την σύγχιση καθημερινά.
Θέλεις να ηρεμήσεις απ'όλους κι όλα και διασχίζεις τον μισό πλανήτη μέχρις ότου βρεις ένα μέρος της προκοπής για να κρυφτείς με στιλ και τότε, πάνω που έχεις αρχίσει να το νιώθεις πραγματικά σπίτι σου, πάνω που έχεις βολευτεί σαν τη Βασίλισσα Ράνια στη νέα σου πραγματικότητα και ανακαλύπτεις τους υπόλοιπους 2435356 εαυτούς σου, που ούτε ήξερες πιο πριν πως υπήρχαν και ανέπνεαν μέσα σου τόσα χρόνια, τότε ακριβώς έρχεται με ελβετική ακρίβεια απο το πουθενά μια μικρή διαγαλαξιακή ή τέλος πάντων διαπλανητική καταστροφή και στα φέρνει όλα άνω κάτω, δίχως να σε ρωτήσει καν. Και σε βγάζει απο την βολή σου, απο την ντελικάτ καθημερινότητά σου.

Προσπαθούσα σχεδόν μάταια να ηρεμήσω τον πανικό της Χουάνα και της Εσμεράλντα. Τους έλεγα, πως η καταστροφή δεν θα άγγιζε επ' ουδενί τον κόλπο του Μεξικού και την Τιχουάνα. Πως μέσα στο Οτέλ Παραντίζο είμασταν ασφαλείς.
Θα μπορούσαμε να είμαστε ήσυχες λοιπόν και να συνεχίσουμε την αιώνια σιέστα μας κάτω απο τον ζεστό τροπικό ήλιο, λουσμένες στα τάκος και τις μαργαρίτες, τα αντιηλιακά λάδια με άρωμα μπανάνα και τις φρέσκες κρέμες της σενιόρα Πεπίτα.

Οι γλυκές μου υπάκουαν πρόθυμα. Δε μου χάλασαν χατίρι ούτε για μια στιγμή. Αντιθέτως μάλιστα. Καταλάβαινα οτι φοβόντουσαν ακόμα, αλλά για μένα υπέμειναν. Τις έπιανα κρυφά να ακούνε με ευλάβεια σχεδόν τα έκτακτα δελτία ειδήσεων της Κρατικής Μεξικανικής Τηλεόρασης και να προσεύχονται με ζήλο κάθε βράδυ το κακό να μη βρει κι εμάς.

Κατά έναν τρόπο τα κατάφεραν. Με τις προσευχές τους στη Μαντόνα τη Μεγαλόχαρη.
Η Κατρίνα μας προσπέρασε με χάρη σαν αφρικανικός αίλουρος.
Μόνο και μόνο για να χτυπήσει τελικά σαν αφηνιασμένο, ελεινό και πωταπό αγριογούρουνο τη Νέα Ορλεάνη.
Αλλά σύντομα θα μας κάνει την τιμή η Ρϊτα, η κολλητή της.
Μας προειδοποίησε ο ντοτόρε Φράνκο εχτές την ώρα που παίρναμε το πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία πρωινό μας δίπλα στην καινούρια πισίνα.
«Σενιόρα, έχετε μόλις ίσως μια εβδομάδα καιρό να φύγετε σε κάποιο ασφαλές μέρος του πλανήτη. Κάντε γρήγορα».

Δεν θέλησα να αποχαιρετήσω κανέναν στην Τιχουάνα. Δεν τα πήγαινα άλλωστε ποτέ καλά με τους αποχαιρετισμούς. Είχα και ήδη δει τις εικόνες της Νέας Ορλεάνης μετά την καταστροφή. Και το μυαλό μου δεν άντεχε ούτε στιγμή να σκεφτεί, έστω και αστραπιαία, οτι μπορεί αυτός ο παράδεισος που με φιλοξένησε τόσους μήνες με τόση αγάπη, να γίνει μέσα σε μια στιγμή στάχτη και μπούρμπερη. Οτι μπορεί να μην ξαναέβλεπα ποτέ κανέναν τους, ούτε τον τόσο αγαπητό ντοτόρε. Ω, μα αυτοί οι συναισθηματισμοί δεν θα μου πήγαιναν ποτέ, το γνωρίζω. Μα φοβούμαι, πως θα με κατέκλυζαν με το πρώτο αντίο που θα έλεγα.

Διέταξα λοιπόν μόνο τις γλυκές μου μαιτρέσσες να μαζέψουν όλα μου τα προσωπικά αντικείμενα και ειδοποίησα τον μικρό Παμπλίτο απο την ρεσεψιόν να μας κλείσει κατεπειγόντως εισιτήρια, πρώτη θέση εννοείται, δίχως επιστροφή για....
«Για πού σενιόρα;», με ρώτησε.

«Που θα ήθελες να ταξιδέψεις Παμπλίτο εσύ;», τον ρώτησα.

«Στις Νήσους Φίτζι σενιόρα. Η θεία μου η Μαργκερίτα και η κόρη της η Μαρία μένουν εκεί κι έχω να τις δω απο τεσσάρων».

«Είναι καλή μαγείρισσα η θεία Μαργκερίτα, μικρέ μου, όμορφε Παμπλίτο;», επέμεινα.

«Η καλύτερη, σενιόρα», μου απάντησε κλείνοντας το μάτι ο μικρός διεφθαρμένος γιός του ρεσεψιονίστ και πουλ μπόι και τα μικρά του μελιά ματάκια έλαμπαν, θα ορκιζόμουν, ίσως απο μια στιγμιαία λιγούρα.

«Προς Νήσους Φίτζι λοιπόν, Παμπλίτο. Σοφή επιλογή. Και η Εβαντζελίστα είχε κάνει την πρώτη της φωτογράφιση εκεί απ' ότι θυμάμαι για την Βρεταννική Vogue. Ωραιότατα. Ένας καλός οιωνός, τολμώ να πω. Και κάνε τα εισιτήρια τέσσερα μικρέ μου σοφέ. Θα έρθεις μαζί μας κι εσύ. Μια κυρία χρειάζεται πάντοτε την βοήθεια ενός ευγενούς αρσενικού όταν ταξιδεύει, ακόμα κι αν η ίδια δεν το παραδεχτεί ποτέ».

2 Comments:

Προς Νήσους Φίτζι λοιπόν, Παμπλίτο

Και ένα 3ήμερο στο Βερολίνο καλά είναι :D
commented by Blogger Nassos K., 11:28 am  
θα σε πάω καλέ μου, θα σε πάω σύντομα εύχομαι...:)

σμουτς
commented by Blogger discolata, 3:19 pm  

Add a comment

Site Information ++

Best viewed: Mozilla Firefox. COmpatible with: Netscape, IE5+, Firefox.
No Javascript.